Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det skadar oss givetvis”, säger Mats Hellhoff (SD) om SD-ledamoten David Långs högerextrema slagord på valvakan. Foto: SVT

Mats Hellhoff från Sundsvall blir ny riksdagsledamot för Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i Västernorrland, Mats Hellhoff, 70, ersätter David Lång som lämnade riksdagen efter skandalen på valnatten.

Under Sverigedemokraternas EU-valvaka i söndags sjöng riksdagsmannen David Lång (SD) de högerextrema slagorden ”ausländer raus” – vilket fångades på band av Expressen. Om man översätter låttexten från tyska så betyder det ”utlänningar ut”.

Lång fick lämna sitt riksdagsuppdrag, och ersätts nu av Mats Hellhoff som är aktiv för Sverigedemokraterna i både Sundsvalls kommun och Region Västernorrland. Han är dessutom gruppledare för partiet i Västernorrland. 70-årige Hellhoff har även en bakgrund som polis, och bor i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.