Foto: Henrik Montgomery, TT

Mer pengar till dubbelspår

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu beslutat att lägga ytterligare 1,7 miljarder på dubbelspår längs Ostkustbanan.

När Trafikverket i höstas presenterade sina långsiktiga investeringsplaner blev det en stor besvikelse för de som hoppats på utbyggnad av dubbelspår längs Ostkustbanan.

I den långsiktiga planen fanns bara den drygt 14 km långa sträckan Sundsvall – Njurundabommen och de knappt fyra milen mellan en plats som kallas Kringlan, mellan Bergby och Axmarby, och Gävle. Då var dessutom bara den förstnämnda sträckan fullt finansierad.

Val 2018 Västernorrland

Klart med mer pengar

Nu har regeringen beslutat om mer pengar, 1,7 miljarder, till sträckan Kringlan – Gävle. Byggandet av sträckan ska starta före 2029. Det innebär att det nu finns 3,6 miljarder till bygget som totalt beräknas kosta fem miljarder.

– Mycket välkommet att regeringen nu prioriterar upp utbyggnaden av dubbelspår längs Ostkustbanan. Ett mycket glädjande besked då detta inte fanns med i Trafikverkets plan, säger Amanda Lind, partisekreterare och riksdagskandidat för Västernorrland (MP). Lind är också tidigare kommunalråd i Härnösand.

Glädje längs banan

Trots att satsningen sker i Gävleborg glädjs även Västernorrländska politiker idag.

– En fungerande kustjärnväg är en av de enskilt viktigaste frågorna för Västernorrlands utveckling. Även om denna ökade satsning på Ostkustbanan inte hamnar i Västernorrland, så har den stor betydelse för både näringslivets transportmöjligheter såväl som för människors möjligheter att resa och långdistanspendla, säger Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot i Trafikutskottet.

– Det här är ett viktigt och glädjande beslut. De ytterligare pengarna som regeringen tillskjuter till Ostkustbanan, 1,7 miljarder är mycket viktiga, men minst lika betydelsefullt är att byggstarten preciseras till 2024, säger Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet