Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur övningslarmet kan se ut och låta när räddningspersonal från olika svenska flygplatser utbildas på Sundsvall-Timrå Airport. Foto: Pierre Ragnehag

Midlanda är hela Sveriges övningsplats för flygkatastrofer

Publicerad

”Det här kommer inte att gå bra – haveri, haveri” ropar övningsledaren i tornet.

Personal från olika flygplatser i landet katastrofövar på Sundsvall- Timrå flygplats Midlanda – som blivit något av ett centrum för utbildning i hur man genomför komplicerade räddningsinsatser.

”En Airbus 320 med 34 personer ombord, kraftig rökutveckling”, så låter bekräftelsen som kommer från räddningsbil nummer 1.

– Det var en kraftigt brand, det brukar ju vara det med allt bränsle som finns i flygplan, konstaterar Patrik Brännström från Skellefteå efter övningen.

Under övningen har han agerat insatsledare och styrt räddningsinsatsen.

Utbildningen är inne på sin tredje och sista vecka och det är dags att omsätta de nya kunskaperna i en katastrofövning.

Till vänster Micael Grass, en av två huvudinstruktörer för brandutbildningen, har jobbat över 30 år på flygplatsen. – Det är kul varje dag att gå till jobbet, säger han. Foto: Pierre Ragnehag

Under den här utbildningsomgången är det räddningspersonal från Gällivare, Skellefteå, Trollhättan, Lycksele, Örnsköldsvik samt Sundsvall som deltar. I den grupp som står på tur är det personal från bland Kalmar och Ängelholm som deltar.

Utbildningen drogs igång 2014, året innan hade Sundsvall-Timrå flygplats övergått från att vara en statlig till en regional flygplats.

– Det fanns ett uppdämt behov av utbildning på de kommunala flygplatserna, säger Micael Grass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.