Kommunernas tryck på Valfridsson är stort

Migrantsamordnare möter kommuner

Publicerad

Kommunerna måste arbeta långsiktigt, tiggande EU-migranter runt om i länet är inget som kommer att försvinna över en natt.

Trycket är stort på regeringens samordnare Martin Valfridsson. Många kommuner tycks ganska vilsna och vill ha svar på VAD och HUR man ska förhålla sig den här utsatta gruppen av människor. Krav på nationella riktlinjer i frågan är återkommande.

Skolfrågan viktig

Frågorna är många i dagsläget – och förhoppningen är att Valfridsson ska leverera svaren. Sedan han fick jobbet i januari har han har rest runt i landet för att träffa kommunföreträdare – idag var det dags för kommunerna i Västernorrland.
– En av de svåraste frågorna rör barns situation, säger han.

De är de mest utsatta, menade han, kommuner måste se till att söka upp grupper där det finns barn för att se till att de inte far illa.
– Skolfrågan den svåraste menade han.

Det är självklart att barn som vistas i landet under lång tid får rätt till skolgång.
– Samtidigt, sa Martin Valfridsson, har vi sett exempel på hur familjer hämtat hit sina barn för att sätta dem i skola.

Men frågan som rör barnens situation är det viktigaste för kommunerna att hantera, menade han.

Tiggarna utnyttjas

Den senaste tiden har debatten kommit att handla mycket om huruvida det förekommer organiserat tiggeri. Det är en varierad bild, menar Martin Valfridsson.
– Mycket tyder på att det finns männsikor som utnyttjar tiggarna, sa han.

– Just är utreds ett fall som rör människohandel, säger han, och påpekar att den svenska polisen just nu gör en nationell kartläggning för att få grepp om omfattningen av problemet.

Projekt i Rumänien

– Det bästa för att åtgärda problemen är att arbeta med projekt i de här människornas hemländer, säger Martin Valfridsson.

I juni väntas regeringen skriva under ett ramavtal med Rumänien med inrikting på sociala rättigheter – främst barnens situation.
– Att förbjuda tiggeri är ingen framkomlig väg, menade Martin Valfridsson. Det har provats i Norge, men där gick man på pumpen, säger han.

Men, slog Martin Valfridsson fast, kommunerna kommer inte att klara det här på egen hand, och samma ska gäller för frivilligorganisationer som Hoppets Stjärna och Rädda Barnen.

Startskott för samarbete

Samtidigt har kommunerna en lång väg att gå – idag finns exempelvis inget organiserat samarbete mellan kommunerna i Västernorrland. Det trots att de här grupperna ofta rör sig över kommungränserna. Den här konferensen kanske kan bli startskottet på ett samarbete, men en handlingsplan, en manual för kommunerna, vill regeringens samordare inte utlova idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet