Enligt Fredrik Bengtsson som är kommunikationsdirektör på Migrationsverket så har lagändringen i sig inte inneburit att återvändandet har ökat.
– Lagen stiftades med ett särskilt syfte. Det syftet har inte uppnåtts, säger Fredrik Bengtsson.
Syftet med den nya asyl- och biståndslagen, LMA, var att fler som nekats uppehållstillstånd skulle återvända.
– Lagstiftningen är ju tydlig med att om du har fått ett utvisningsbeslut och du inte följer det ska du inte heller åtnjuta de fördelar som du sedan tidigare har haft, det vill säga boende och bidrag. Detta är en konsekvens som man från politiskt håll var medveten om, säger Fredrik Bengtsson.
Mötesforum
Juristen Sisela Abelli från Stockholms stadsmission har tidigare tagit upp konsekvenserna av LMA med Justitiedepartementet och ansvarig minister. Svaret de fick då var att personer som fått avslagsbeslut måste återvända och om inte det går så finns möjlighet att söka om nödbistånd hos socialtjänsten.
– Det är inte riktigt så enkelt. Det vi ser är att det för de här personerna är svårt att ens få lämna in en ansökan och så ska det ju inte vara. I vissa kommuner vill inte socialtjänsten pröva deras ärende, och om de prövar så blir det väldigt ofta avslag, berättar Sisela Abelli.
Kunna få hjälp
- Det är extremt tufft för de enskilda individerna och det sätter ett stort tryck på andra civila institutioner eller frivilligorganisationer eller bara vanliga medmänniskor, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.
– Jag tycker att det borde vara en möjlighet för de personerna som har fått ett avslagsbeslut att kunna få tak över huvudet, mat och kläder medan man så klart diskuterar frågan om återvändande, säger Sisela Abelli.