Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson, säger att det är viktigt att inte bara stärka den militära kapaciteten. I klippet berättar han om möjligheten till ett beredskapssjukhus i länet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Mikael Oscarsson (KD) om beredskapssjukhus i Västernorrland: ”Vi måste ha en sjukvård som fungerar”

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av beredskapssjukhus i norra och östra Sverige har lyfts i en rapport från försvarsberedningen.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson menar att det civila försvaret nu måste stärkas rejält.

Försvarsberedningen tycker att beredskapen måste öka skyndsamt – och det gäller även den civila beredskapen där hälso- och sjukvården ingår. Försvarsberedningen skriver i en rapport att Sverige kommer att behöva särskilda beredskapssjukhus som ökar vårdplatserna och skulle kunna vårda trauma- och andra krigsskador och som har en fastställd krigsorganisation.

”Viktigt att inte bara säkra militär kapacitet”

I rapporten pekas Norrland och Östra Sverige ut som två platser för beredskapssjukhus.

Tidigare har regionrådet Glenn Nordlund (S) sagt att Region Västernorrland har svårt att klara det ansvaret utan extra stöd. Men hur ett beredskapssjukhus skulle kunna finansieras och hur personalfrågan i så fall ska lösas säger Mikael Oscarsson (KD) att han inte kan svara på.

– Jag vet inte hur förhållandena ser ut här, på vilket sjukhus man skulle satsa på. Men att det är viktigt att inte bara stärka kapaciteten militärt. Vi måste också jobba med att ha beredskapssjukvård, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.