Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen ställs inför krav som är svåra att uppfylla, menar Glenn Nordlund (S), ordförande för regionstyrelsen. Socialstyrelsen har utrett hur Nato kommer att påverka vården. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Nato en svår utmaning för vården i Västernorrland: ”Vi har enorma problem redan som det är”

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen har utrett vad Natomedlemskapet innebär för sjukvården i landet. Kraven är högt ställda, vården ses som central för civilförsvaret.

Men enligt Glenn Nordlund (S) kommer det vara svårt för Region Västernorrland att klara det ansvaret.

– Vi måste ju i första hand lösa vår basverksamhet, säger han.

Att vården måste ställa om i det nya säkerhetsläget, det är regionrådet på det klara med, men samtidigt pekar han på regionens enorma underskott och det tunga beroendet av hyrpersonal.

Måste rusta för masskador

I rapporten beskrivs hur svensk sjukvård måste rustas för att kunna hantera masskade-utfall – ett läge där många skadas under en kort tid.

Sverige och Nato

Vården måste på vissa ställen även vara beredd på att ta emot soldater från andra Natoländer som skadats i en krigssituation.

Skulle regionen idag klara kraven som Socialstyrelsen ställer?

– Nej det har jag svårt att se, säger Nordlund.

Inte regionen som gått med i Nato

Han saknar också en tydlig bild av hur åtgärderna ska betalas.

– Det är ju Sverige som gått med i Nato, inte regionen, så det vore konstigt om notan för att klara beredskapen skulle hamna hos skattebetalarna här, tycker han.

För att klara att växla upp snabbt vid ett krigsläge bör det, enligt Socialstyrelsen, finnas kapacitet redo redan i fredstid – vårdplatser, lager av utrustning och läkemedel och, inte minst, personal.

– Man funderar förstås på hur vi ska nå dit, säger Glenn Nordlund som tycker att det är oklart vad man egentligen kräver av de olika regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet