Enligt en prognos från Sveriges kommuner och regioner kommer landets alla regioner gå med ett gemensamt underskott på 15 miljarder kronor i år och till nästa år beräknas öka till 24 miljoner. Foto: SVT

Region Västernorrland räknar med miljardunderskott för 2024 och 2025

Publicerad

Det ekonomiska underskottet beräknas fortsätta för region Västernorrland de kommande åren, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Inför 2024 och 2025 har regionfullmäktige godkänt ett budgeterat underskott med ett sammanlagt värde på drygt en miljard kronor.

I pressmeddelandet skriver regionen att det kommande året har budgeterats med ett underskott på 851 miljoner kronor. 2025 beräknas underskottet landa på 260 miljoner kronor.

För stort underskott för att hantera nu

Underskotten är så pass stora att det måste hanteras på längre sikt, annars riskeras att påverka välfärdskärnan säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) i pressmeddelandet.

– Därför går det inte att lägga en budget i balans för de kommande två åren, säger han.

Det är först till 2025 och 2026 som effekten av regionens ekonomiska besparingar kommer märkas av. Förutsättningen är att kostnaderna sänks med 650 miljoner kronor de kommande tre åren enligt pressmeddelandet.

Satsar på primärvård och ungdomspsykiatrin

De områden som regionen arbetar med för att sänka kostnaderna är administration och inom hälso-och sjukvård. För hälso-och sjukvård är det problematiken kring kompetensförsörjning och bemanning som ekonomiskt är den stora utmaningen.

Trots de beräknade underskotten har regionen räknat med vissa satsningar för de kommande åren. Regional utveckling får 45 miljoner kronors utökning till sin budget. Rambudgeten för primärvården tilldelas 95 miljoner kronor och barn-och ungdomspsykriatrin får ett tillskott av 43 miljoner kronor de kommande tre åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.