Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Helena Wersén från Region Västernorrland på tre frågor om hur länet följer de nya EU-direktiven. Foto: Ylva Holmgren

Så jobbar Region Västernorrland efter EU-direktiven

Publicerad

EU-direktiven för dygnsvila har nu börjat gälla för medarbetare i Sveriges regioner och kommuner. Helena Wersén, förhandlingschef i Region Västernorrland förklarar några delar av det nya läget.

Avtalet begränsar möjligheten för medarbetare att lägga önskescheman, vilket har varit en av anledningarna till massuppsägningen av ambulanssjuksköterskor i Sollefteå.

I och med EU:s direktiv har Region Västernorrland därför fått lägga om scheman, som började gälla 1 oktober.

Läkare berörs inte än

Direktiven gäller all vårdpersonal förutom läkarna som får fortsätta på sina scheman till februari 2024. Det bestämdes i förhandlingar mellan SKR och Läkarförbundet i maj.

– Vi har precis påbörjat arbetet med läkarnas scheman. Där kommer det bli liknande som med övrig personal, att om det är mindre enheter är det mer utmaningar att få ihop bemanningar, säger Helena Wersén.

Hör Wersén svara på tre frågor om hur regionen jobbar utifrån direktiven i klippet ovan.

VAD INNEBÄR EU-REGLERNA OM DYGNSVILA?

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.