Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns otryggt” – hör vad länsbor säger om ambulansen i Sollefteå. Foto: Moa Lindberg/SVT

Sollefteåbor om ambulanssituationen: ”Det känns otryggt”

Publicerad

Nästan hälften av personalstyrkan har sagt upp sig från ambulansen i Sollefteå – efter nya EU-regler som kräver dygnsvila mellan arbetspassen. Det har skapat oro bland boende i Sollefteåområdet.

– Det känns inte bra när man har småbarn, säger Kim Lee Heimdal Sahlin, i Sollefteå.

Ambulanspersonalen i Sollefteå har hittills jobbat hela dygn med sovande jour, men från och med 1 oktober börjar EU:s nya regler om 11 timmars dygnsvila mellan passen att gälla.

Därför har 19 personer sagt upp sig från ambulansen i Sollefteå, vilket skapat oro bland Sollefteåbor – hör dem i klippt ovan.

Vad innebär de nya EU-reglerna om dygnsvila?

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.