Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Längre väntetider under vissa perioder – hör reporter Louay Bygdén förklara vad EU:s regler innebär för ambulansen i länet. Foto: SVT

Nya regler om dygnsvila – så blir det för ambulansen i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

En av tio har sagt upp sig från ambulansen i Västernorrlands län sedan beslutet om nya regler för dygnsvila. Det ansträngda läget medför bland annat att dagbilen i Sollefteå inte kan bemannas.

På flera ambulansstationer i länet jobbar personalen med dygntjänstgöring. Men sedan det uppdagats att det strider mot EU:s arbetstidsdirektiv, måste det förändras.

Från och med den 1 oktober krävs 11 timmars vila mellan arbetspassen. Förändringen har gjort att 25 personer sagt upp sig – 19 av dem jobbar i Sollefteå. Det är totalt 10 procent av all ambulanspersonal i länet.

– Den uppkomna bristen på bemanning i Sollefteå/Ådalen, påverkar länets hela ambulansvård. Situationen medför krav på nya arbetssätt, planering och prioriteringar, säger Peter Neuman, verksamhetschef Ambulanssjukvård i Region Västernorrland.

Kan inte bemanna dagbilen

Ambulansen i Sollefteå stationerar bland annat en dagbil i Ramsele. Efter den massiva uppsägningen kommer regionen inte att kunna bemanna dagbilen i samma utsträckning i dagsläget.

– Den exakta utformningen och lokaliseringen av resurser kommer variera över tid och med de behov som uppstår i länet. Vi har dock ingen möjlighet att bemanna Sollefteås dagbil för närvarande, säger Peter Neuman.

– Utöver denna ambulans kommer vi inte kunna bemanna en av ambulanserna i Kramfors eller Härnösand alla pass. Oklart i dag hur många tillfällen och vilka dagar, säger han.

SÅ ser ambulansens resurser ut i länet

Länet har 18 ambulanser i drift dygnet runt. Dagtid tillkommer ytterligare några ambulanser, främst för att möta det ökade behovet av sjuktransporter med bibehållen hög tillgänglighet för akuta uppdrag. Varje år utförs ungefär 36 000 ambulansuppdrag.

Ambulanssjukvården i Västernorrland består av cirka 250 anställda fördelade på 11 ambulansstationer.

Källa: Region Västernorrland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.