Miljöbrott klaras inte upp

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Trots att det från början verkade vara ett till synes enkelt brott att klara upp, är det uppmärksammade oljeutsläppet i Sundsvall i våras fortfarande lite av ett mysterium. Myndigheterna har inte lyckats binda någon vid brottet.

Skärtorsdag i Tunadalshamnen, här ligger två lastfartyg tyska Alteland och Merwedjuk från Holland. Tjockoljan ligger som en svart-brun sörja mellan de två båtarna och kajen. Det är ett av de största oljeutsläpp som drabbat Sundsvallskusten. Tidigt riktas misstankar mot ett av fartygen.

Fingrarna i kakburken

Det tyska Fartyget Alteland som lagt till här dagen innan var i Sundsvall för att lasta papper som skulle vidare till Lissabon. Nu var de plötsligt indragna i en brottsutredning. Hamnen är full av tjockolja, särskilt koncentrerat kring Alteland. Fallet kunde tyckas solklart, som att bli tagen med fingrarna i kakburken, men trots att Kustbevakningen tagit oljeprover ombord på Alteland, har inget av dem stämt med utsläppet. Vilket kan ha två förklaringar, antingen att utsläppet kommer från en annan källa, eller att Kustbevakningen inte tagit alla prover som krävts på fartyget. Beslut om kvarstad, att hålla kvar fartyget i hamn, diskuterades. Men fartyget släpptes iväg, ingenting har gått att bevisa.

Fartyget Alteland har nu chartrats av ett annat rederi och bytt namn till M/V Lehmann Paper.

Ingen slår larm

Redan på onsdag eftermiddag, dagen innan saneringen började, kände hamnpersonal en tydlig oljelukt. Men ingen slår larm. Det är först på onsdagkvällen när Merwedjuk, anlöper hamn som larmet kommer. Det är personal ombord som upptäckt olja på en av sina båttampar. Men Kustbevakningen och Räddningstjänsten väntar till morgonen därpå med att undersöka saken.

Få brott klaras upp

Miljöbrott är generellt svåra att klara upp. Om man jämför med andra brottstyper är det färre anmälningar som leder till åtal och fällande dom. När det gäller oljeutsläpp verkar det synnerligen svårt. Kustbevakningens egna siffror visar att man upptäcker runt 300 oljeutsläpp per år, men bara mellan tre och tio av dom leder till dom. Vilket är en uppklarningsprocent på försvinnande små två procent. Få anmälningar leder till fällande domar.

– Där är vi jättedåliga i Sverige, det kommer inga till åtal. De läggs ner eller så är bevisen för svaga för att åklagaren ska bemöda sig med att driva det. Vi måste bli mycket duktigare på det, och man jobbar för att processen ska bli bättre, men det är inte lätt säger Jonas Fejes, Svenska miljöinstitutet till Mittnytt.

Borde ha reagerat tidigare

I Räddningstjänstens utvärdering av insatserna skriver man att Sundsvalls hamn borde ha reagerat tidigare och undersökt var lukten kom ifrån. Då hade man kanske kunnat förhindra att utsläppet på 20-30 kubikmeter olja spred sig som det nu gjorde till Alnö och Nyhamn.

Att trafiken till och från hamnen fortsatte bidrog också till en ökad spridning. Räddningstjänsten hade helst sett att trafiken stått stilla under saneringen.

Bättre utrustning för oljesanering efterlyses, liksom ett bättre stöd från Sundsvalls hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.