Västernorrland ska få sin första tankstation för tungtrafik som drivs av biogas. Foto: SVT

Miljonstöd till länets första tankstation för flytande biogas

Uppdaterad
Publicerad

I Västernorrland finns inte möjlighet för tunga fordon att tanka LBG HDV 100 (flytande biogas). Nu har företaget Gasum beviljats drygt 6,8 miljoner kronor för att bygga länets första tankstation.

Bidraget kommer från Klimatklivet och är ett investeringsstöd som riktar sig till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Totalt har Naturvårdsverket beviljat 4,7 miljarder kronor i stöd till 3 200 åtgärder mellan 2015-2018.

– För oss är det avgörande med den här typen av investeringar när det fortfarande inte finns en marknad. Då behöver man den här typen av stöttning för att vi ska våga investera. För oss har det varit direkt avgörande, berättar Mikael Antonsson, director Traffic Sweden. 

Det finns åtta tankstationer i Sverige idag och målet är att bygga ytterligare 25. Gasum som ska bygga länets första tankstation har varit i kontakt med Sundsvalls kommun.

– När det gäller Sundsvall så har vi identifierat Birsta som ett viktigt område. Då ligger man i nära anknytning till den regionala trafiken och den som går tvärs igenom regionen, säger Mikael Antonsson, director Traffic Sweden.

Företaget Gasum har diskussioner med olika markägare. Så fort man är i hamn med det så kommer företaget att lämna in ett bygglov.

– Målet är att år 2020 så ska vi ha en station i Sundsvall, säger Mikael Antonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.