RWEs svenske vd Roland Flaig t.v hoppas på ökad export av elkraft från Sverige

Miljöprotester i Tyskland • Hoppet står till vindkraft från Viksjö

Publicerad

I Tyskland ökar motståndet mot vindkraften samtidigt som en aggressiv miljörörelse vill stoppa brytningen av brunkol. Det är två anledningar till det ökande intresset från Tyskland att bygga ny vindkraft – i Sverige.

Den tyska energijätten RWE anser nu att Sverige bör utöka sina möjligheter att exportera elektricitet till utlandet. Idag begränsas exportmöjligheterna av överföringskapaciteten mellan Sverige och kontinenten.

– När vi tittar på de problem vi står inför så är det viktigaste att fasa ut den kolkraft som finns i Europa och jag skulle vara jätteglad om kolkraft som finns någonstans i Europa kan fasas ut av svensk vindkraft, säger Roland Flaig, vd för RWE Renewables Sweden AB.

El från Viksjö till Tyskland

Den tyska energijätten RWE är idag den största producenten av elkraft i Tyskland. Nyligen köpte bolaget den portfölj av förnyelsebara energikällor som finns inom E.ON och i den affären följde vindkraftparken vid Hästkullen utanför Viksjö med i paketet. Roland Flaig skulle gärna se att den vindkraft som produceras i Viksjö används till att ersätta brunkol i Tyskland.

– Vi behöver titta på alla möjligheter att fasa ut brunkol överallt i världen där den används och kan den el som produceras i Viksjö användas på det sättet är det jättebra, säger Roland Flaig till SVT.

Allt starkare protester

Hans uttalande kommer mot bakgrunden att vindkraften på RWEs hemmaplan är starkt ifrågasatt. Efter en utbyggnad som gjort vindkraft till en av de viktigaste energikällorna i Tyskland finns det idag över tusen medborgarinitiativ som arbetar för att stoppa lokala vindkraftprojekt på land. Det har byggts 30 000 vindkraftverk i Tyskland och en ny planerad regeländring  som innebär att nya vindmöllor inte får byggas närmare bebyggelse än en kilometer har lett till att lämplig mark helt enkelt håller på att ta slut.

Samtidigt har RWE fått vidkännas en stark miljöopinion som vill stoppa bolagets brunkolsbrytning i västra Tyskland där bolaget driver flera dagbrott. I somras stormades ett dagbrott av hundratals klimataktivister som krävde att brytningen ska stoppas.

Stora parker i Texas

RWE bygger inte bara storskalig landbaserad vindkraft i Sverige. Företaget har också gjort stora investeringar i exempelvis Texas, USA. Precis som i Sverige går det i USA att bygga stora vindkraftparker med 100-200 kraftverk i samma område vilket är omöjligt på kontinenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.