Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hänger swishlistan ihop med mindre knark i avloppet i Sundsvall? I klippet förklarar samordnaren av det narkotikaförebyggande arbetet på Sundsvalls kommun. På bilden tas prover på det reningsverk som tvärtemot övriga visar på en ökning av flera narkotikaslag, medan kokainet minskar. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Mindre knark i avloppet i Sundsvall – ”Kan bero på Swishlistan”

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikaanvändningen i Sundsvall ser ut att minska. Det visar den senaste analysen av avloppsvattnet. Mängden kokain minskar på alla fyra mätstationer.

– Den ökning som varit klingar av, säger Robert Gatugård, samordnare av det narkotikaförebyggande arbetet på Sundsvalls kommun.

Fyra gånger per år mäts avloppsvattnet i Sundsvalls kommun.

Det har tidigare framkommit att narkotikaresterna ökar, men nu finns tecken på nedgång, visar de mätningar som SVT Västernorrland begärt ut.

Swishlistan i Sundsvall

– Utan att dra för stora slutsatser så är det väldigt positivt, säger Robert Gatugård.

Drogerna som minskar

Resultaten från de fyra olika reningsverken Tivoli, Fillan, Bällsta och Essvik under oktober 2023 visar att resterna av cannabis, kokain och amfetamin minskar kraftigt, jämfört med mätningen i juli.

– Det brukar vara mer narkotika under festhelger, medan oktober är mer vardag. Men i somras hade vi ingen festival som förklarar skillnaden.

Ett reningsverk visar på ökning

Men ett reningsverk skiljer sig från övriga och där märks en ökning av såväl cannabis som amfetamin och Tramadol.

På övriga tre reningsverk syns däremot en liten minskning av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol.

Eftersläpning av analysresultat

Den senaste mätningen som är gjord i december är ännu inte skickad på analys.

I videon förklarar Robert Gatugård vad minskningen kan bero på och så framgår vilket reningsverk som skiljer sig från övriga med en ökning.

VAD ÄR AVLOPPSMÄTNING?

Att använda avloppsmätningar för att kunna följa konsumtionsnivå av narkotika och använda preparat har blivit allt vanligare.

I Sundvall mäter man på Tivoliverket, Essvik, Bällsta och Fillan.

Hur beräknas mängden narkotika i avloppet?

Mätningarna görs i det inkommande avloppsvattnet i reningsverken. De baseras på mätningar av halten metaboliter, det vill säga nedbrytningsprodukter från ämnen som utsöndras i urin.

Vilka droger kan spåras i avloppsmätningar?

Genom olika beräkningar kan man använda mängden narkotika och dess metaboliter som ett mått på vilka preparat som använts.

Genom avloppsmätningar kan man följa upp konsumtionen av preparat som cannabis, kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA, tramadol och heroin.

Källa: Narkotikapolitiskt center och Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet