Hanna Edvardsson ger tips på vad man ska tänka på när man utfodrar vilda djur

Minskade risker för viltolyckor om man utfodrar på rätt sätt

Publicerad

Det är många som vill utfodra djur på vintern och då helst i närheten av sitt hus så att man kan titta på när de äter. Men det finns vissa saker som man som utfodrare bör tänka på.

Hanna Edvardsson jobbar som naturbrukslärare på Realgymnasiet i Njurunda. Hon tar med sina elever till sin gård för lektioner som bland annat innefattar hur man bör tänka när man ska utfodra vilda djur.

 – Vilda djur som rådjur, harar och älgar har en känslig matsmältningsapparat och det är viktigt att de hinner ställa in sig på det man väljer att fodra med, så därför ska man börja utfodra tidigt. Jag börjar redan i september – oktober och fortsätter till maj – juni, säger Hanna Edvardsson.

Prata med markägare

På etablerade utfodringsplatser går Jägarförbundet in och sponsrar med viltpellets. Hanna rekommenderar de som vill utfodra djur att gå samman och prata med markägare om det finns möjlighet att placera utfodringsplatser.

 – Det är jättebra att man kan och vill hjälpa till att ge djuren mat men det är viktigt att det blir på en säker plats där det inte blir trafikolyckor, som vid vägar nära ett villaområde, säger Hanna.

I klippet ger Hanna Edvardsson fler tips till de som vill utfodra vilda djur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.