Foto: SVT

Misshandlade barnen vid besök hos socialtjänsten – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

När socialtjänsten meddelade kvinnan att hennes båda små döttrar skulle omhändertas tappade hon fullständigt besinningen.

Hon gav sig på personalen och tog också struptag på sina två små döttrar innan hon kunde övermannas.

Nu döms hon till två och ett halvt års fängelse.

Händelsen utspelade sig i socialtjänstens lokaler i Sundsvalls kommun för ett år sedan.

Den 28-åriga kvinnan vistades på ett boende med sina två små döttrar, tre och ett år gamla. Där hade personalen gjort flera orosanmälningar sedan de reagerat på att kvinnan behandlade sina barn illa och var våldsam mot dem.

LVU

Efter en utredning av ärendet slog socialtjänsten fast att barnen skulle omhändertas med stöd av LVU, lagen med särskilda bestämmelser för vård av unga.

När kvinnan skulle delges beskedet slog det slint för henne. Hon löpte amok i lokalerna och drog en handläggare i håret, bet en annan i handen, en tredje i armen och spottade en fjärde i ansiktet tre gånger. Därefter tog hon struptag på båda sina små döttrar.

När polis kallats till platsen spottade hon också den ingripande polismannen i ansiktet.

Skadestånd till barnen

Nu döms den 28-åriga kvinnan till fängelse i två och ett halvt år för bland annat grov misshandel, försök till grov misshandel, misshandel av normalgraden och våld mot tjänsteman.

Hon ska också betala skadestånd till sex målsägare, bland annat sina två döttrar som tilldöms 20 500 kronor respektive 20 000 kronor i skadeståndsbelopp från sin mor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.