Misstänkta övergrepp i familj – fem barn omhändertagna

Publicerad

Fem barn har omhändertagits efter misstanke om sexuella övergrepp och psykisk misshandel och våld i en familj i Örnsköldsviks kommun. Även polisen har inlett en förundersökning av förhållandena i familjen.

Det var förra månaden som humanistiska nämnden i Örnsköldsvik fattade beslut om att skilja barnen från sina föräldrar. Omhändertagandet skedde akut med stöd av lagen om vård av unga.

– Alla omständigheter har inte retts ut men vi befarar att missförhållandena i familjen kan ha funnits under en längre tid, säger Carolina Sondell (S), som är ordförande i humanistiska nämnden.

Kurator slog larm

Barnen är från lågstadieåldern och uppåt. Det rör sig om både flickor och pojkar som berättar om en vardag med misshandel och psykiska kränkningar. Fyra av barnen har också ingående berättat om sexuella övergrepp från pappans sida.

Missförhållandena i familjen har utretts sedan en skolkurator i våras träffade ett av barnen för att prata om dennes dåliga mående. Kuratorn fick då veta att pappan misshandlade syskonen och hade rört vid dem på ett olämpligt sätt. Barnet berättade också att de inte blev trodda av mamman när de försökte berätta.

”Hela livet”

Den utredning som följde är omfattande. Ett av barnen berättar att misshandeln ska ha pågått hela hennes liv och att pappan sagt att det som sker i familjen är deras hemlighet.

Mamman ska också ha sagt till barnen att hon ångrat att hon fick dem.

Föräldrarna nekar till att ha utsatt barnen för övergreppen. I förvaltningsrätten som nyligen beslutade att godkänna humanistiska nämndens beslut om omhändertagande, menade föräldrarna att de tvärtom varit hjälpsökande och att de vänt sig till barn- och ungdomspsykiatrin för att få hjälp med ett av barnens dåliga mående. Inget i BUPs journalanteckningar visar att det skulle ha förekommit missförhållanden, menar de.

Polisutredning pågår

Förvaltningsrätten kom dock till slutsatsen att flera av barnens berättelse är samstämmig och trovärdig, och att samtliga barn sannolikt utsatts för misshandel och kränkande behandling. När det gäller de sexuella övergreppen bedömer förvaltningsrätten det som sannolikt att fyra av barnen utsatts.

Även polisen utreder fallet och en förundersökning om vad som skett i barnens hem har inletts.

– Det här är en oerhört tråkig historia. Just nu är jag tacksam att vi kunnat göra vår del, men de här barnen kommer att behöva mycket stöd framöver, säger Carolina Sondell.

Familjen inte känd

Under det akuta omhändertagandet under våren har socialförvaltningen inte kunnat placera barnen tillsammans i samma familjehem, men enligt Carolina Sondell är det kommunens ambition att hitta en gemensam lösning för barnen, men om det är möjligt vill hon inte uttala sig om.

SVT: Har den här familjen varit känd hos er sedan tidigare?

– Nej, den här familjen har varit okänd för oss, säger Carolina Sondell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer