Foto: Skärmdumpar

Mittmedia på väg att säljas

Uppdaterad
Publicerad

Mittmediakoncernens ekonomiska kris är djup. För att klara krisen måste man sälja och nu pekar tidningen Resumé ut den norska mediekoncernen Polaris som köpare i samarbete med Västerbottens-Kuriren och NWT.

Under hösten har ägarstiftelsen till Mittmedia sökt nya ägare som kan investera nytt kapital. Förhandlingar har förts med Bonnier och med den norska mediekoncernen Polaris.

Buden ska ha lämnats i fredags och besked om köpare väntas eventuellt denna vecka.

Ingen information till anställda

– Vi anställda har inte fått veta någonting om det här, säger en anonym källa till SVT Västernorrland.

Under året har Mittmedias situation försämrats och det har uppstått ett akut behov av kapital.

– Som det ser ut nu, så kanske en försäljning är räddningen för oss, säger den anställda vi pratat med.

Schibstedt igen

Enligt Resumé talar obekräftade uppgifter om en prislapp i hundramiljonersklassen.

Trondheimsbaserade Polaris är noterat på Oslobörsen och driver 35 mindre tidningar. Bolaget kontrolleras av Schibstedt som äger 29 procent och NWT:s ägarfamilj Ander som äger 26,5 procent.

För några år sedan skrev Schibstedt Sverige och Mittmedia en avsiktsförklaring om att bilda en ny mediekoncern där ett 30-tal tidningar skulle ingå men samgåendet blev då inte av.

Mittmedia är en av Sveriges största mediekoncerner. I koncernen ingår ett 30-tal dagstidningar och flera gratistidningar. Mittmedia hette fram till 2003 Gefle Dagblads Förvaltnings AB. I samband med köpet av Arbetarbladet bytte företaget namn till MittMedia och organiserades om i lokala dotterbolag.

2005 var Mittmedia en av köparna av Centertidningar där bland annat Östersundsposten ingick. 2006 köpte man Länstidningen i Östersund av affärsmannen Maths O Sundqvist.

2013 fusionerades bolagen till Mittmedia AB och blev ett av landets största medieföretag med ett 20-tal morgontidningar, gratistidningar, radio och tryckeriverksamhet.

För tre år sedan blev Mittmedia majoritetsägare till Promedia där bland annat Nerikes Allehanda ingår. (källa Wikipedia)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.