Journalistfacket: ”Vi måste få in kapital”

Uppdaterad
Publicerad

– Det finns inte så många alternativ. Vi måste få in mer kapital, säger Tomas Backlund som är ordförande i journalistklubben på Mittmedia.

Mittmediakoncernen som ger ut ett 30-tal tidningar, däribland Sundsvalls Tidning, Östersundsposten och Örnsköldsviks Allehanda, har en längre tid haft svårt med lönsamheten. Journalistfackets ordförande berättar att situationen varit tuff en längre tid och att det nu måste till lösningar på det.

– Jag tänker att har man synat Mittmedias ekonomi och läst årsredovisningar så skulle jag säga att det inte är så överraskande att de här uppgifterna kommer fram, menar Tomas Backlund med anledning av skriverierna om ett närastående uppköp av Mittmedia.

Jakt på nytt kapital

– Vi har varit på jakt efter nytt kapital, det har varit känt under en längre tid, säger han.

Som tidningen Resumé berättade på tisdagen har två intressenter lämnat bud på koncernen. Svenska Bonniers och norska Polaris.

– Jag kan tänka mig flera scenarier. Att det till och med kan bli bättre möjligheter att bedriva lokaljournalistik, men det kan ju lika väl gå åt andra hållet.

Negativ spiral

Hans bedömning är att cirka 300 tjänster försvunnit från Mittmediakoncernen under de senaste tio åren. Att det blir färre journalister på många håll i landet ser han som bekymmersamt.

– Det måste finnas journalister som granskar makten. Vi har i dag på många håll i Sverige inte tillräckligt många journalister som kan göra det och det är förödande.

Ny facklig roll i januari

I januari tillträder han som ny vice ordförande i Journalistförbundet. Något som stod klart för knappt två veckor sedan. I samband med det blev han intervjuad av Journalistförbundet och lyfte då vikten av fackligt engagemang i den allt tuffare branschen.

– Under mina år på Mittmedia har jag sett hur stort behovet är av ett fackförbund som har starka klubbar och verkligen står på journalisternas sida även när det blåser. Journalistförbundet behöver fortsätta vara en självklar kraft i en bransch i ständig förändring, säger Tomas Backlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittmedia

Mer i ämnet