Hur gör partierna för att öka valdeltagandet? Det ska Mittuniversitetet undersöka. Foto: TT

Mittuniversitetet forskar på valdeltagande

Publicerad

De politiska partierna får pengar som ska användas till att öka valdeltagandet. Mittuniversitetet har i uppdrag att analysera om det ger resultat.

Till höstens allmänna val har regeringen delat ut 29,5 miljoner kronor till de politiska partierna och till Europaparlamentsvalet nästa år 20 miljoner, öronmärkta för att öka valdeltagandet. Mittuniversitetets forskningscentrum Demicom har fått i uppdrag att se hur pengarna används, vilka grupper som nåtts av information och om valdeltagandet ökat av insatserna.

Fokuserar på vissa grupper

– Vi ska fokusera på bland annat unga, utrikesfödda och personer med funktionsnedsättning. Det är grupper som har haft lågt valdeltagande i tidigare allmänna val. Vi har haft liknande uppdrag i de två senaste riksdagsvalen och det är glädjande att vi får förtroendet i år igen, säger Lars Nord, forskningschef.

Regeringen har sedan 1994 skjutit till medel för partiernas informationsinsatser för ökat valdeltagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.