Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att dra in på distansutbildningar gillas inte av Mittuniversitetets rektor Anders Fällström. Hör honom i videon. Foto: Per-Erik Ström

Mittuniversitetets rektor om förslaget om färre distanskurser: ”Ser väldigt allvarligt på det”

Uppdaterad
Publicerad

Ett uttalade av utbildningsminister Mats Persson (L) om att dra in på distansutbildning och ”hobbyliknande” kurser vid svenska universitet och högskolor har skapat debatt.

Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet, menar att förslaget skulle få allvarliga konsekvenser.

– Det är särskilt viktigt i norra Sverige där de geografiska avstånden är så stora, säger han.

I ett inlägg på Svenska Dagbladets debattsida i april säger utbildningsminister Mats Persson (L) att regeringen kommer att minska floran av fristående kurser och kurser på distansuniversitet och högskolor. Han ifrågasätter om det är det rimligt att ”prioritera vad som uppfattas som hobby­liknande kurser i högskolan i ett läge när sjukvården och industrin skriker efter kompetens”.

Mittuniversitetets rektor Anders Fällström ser allvarligt på saken.

– Särskilt vad gäller norra Sveriges kompetensförsörjning och kompetensväxling och allt som sker i norra Sverige, säger han.

Befarar minskade anslag

Anders Fällström vet inte hur det här kommer slå. Men ser minskade anslag till Mittuniversitetets utbildningar som en åtgärd av regeringen.

– Vilket leder till betydligt färre studenter i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland som kommer att studera. Vi har stora avstånd och vi har distansutbildningar som är väldigt viktiga, säger han.

Mittuniversitetet har 446 fristående kurser, är alla kurser relevanta?

– Om man backar 20 år så fanns det många distanskurser, sommarkurser och fristående kurser, som en del var kanske hobbykaraktär. Det har hänt otroligt mycket sen dess. Jag skulle säga att alla i princip är relevanta. Och många yrken och branscher är beroende av de här kurserna, säger Anders Fällström.

Kommentar från utbildningsministern

SVT har varit i kontakt med utbildningsminister Mats Persson (L), som kommenterar frågan via sin pressekreterare:

”Fristående kurser och distanskurser fyller en viktig funktion, inte minst i regioner med stora avstånd.

Samtidigt har vi under senaste åren sett en markant ökning av fristående kurser på distans, så till den grad att det nu är vanligare att läsa fristående kurser på distans än på campus. Vi ser också att det bara är ungefär hälften som faktiskt fullföljer dessa kurser.

Regeringen prioriterar kvalitet före kvantitet och att lösa kompetensbristen i industrin och sjukvården genom att prioritera fler sjuksköterskor och fler labbtimmar för ingenjörsstudenter.

Men jag vill understryka att distansutbildningar kommer att finnas kvar. Därför är det beklagligt att Socialdemokraterna bedriver skrämselpropaganda, och spär på en bild som är felaktig. Norra Sveriges stora kompetensbehov är ett faktum och regeringen arbetar från flera håll för att möta det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.