Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns fördomar och rädsla för socialtjänsten i barn- och ungdomsärenden säger politikern Jonas Väst (S) – så försöker man nå ut på nya sätt. Foto: Anna Beijron/SVT

Socialtjänsten i Sundsvall möter skepsis hos föräldrar – ”Finns en oro för socialtjänsten”

Publicerad

Under de senaste fem åren har antalet orosanmälningar som rör barn ökat kraftigt i Västernorrland. Samtidigt är det svårt för socialtjänsten att nå ut med rätt hjälp.

– Det finns en skepsis och rädsla för socialtjänsten hos en del, så nu provar vi nya sätt att nå ut, säger Jonas Väst (S).

– Socialtjänsten är till för att hjälpa och stötta. Men det finns både okunskap och rädsla idag, säger Väst som är ordförande för individ- och arbetsmarknadsnämnden i Sundsvall.

Nu tar Sundsvalls kommun initiativ till något som kallas Idéburet offentligt partnerskap, IOP.

Tar hjälp av idéburna organisationer

Det innebär ett samarbete med flera frivilligorganisationer i en del områden där man upplever svårigheter att nå familjerna.

– Man kanske har en annan kultur och erfarenhet från sina hemländer, säger Jonas Väst (S).

Vill ha fler anställda på socialtjänsten

Han säger också att det finns behov av mer resurser till socialtjänsten.

– Vi behöver fler socionomer till exempel.

I klippet förklarar Jonas Väst vad den nya satsningen går ut på och vad som händer vid en orosanmälan. Sadaka som nämns i videon är en förening som stöttar nya familjer i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.