Motocrossbana förorenar bäck

Uppdaterad
Publicerad

Njurunda motorstadium är felplacerad. Västbobäcken som rinner genom området blir kraftigt förorenad, konstaterar miljökontoret i Sundsvall. En lösning kan vara att gräva ner bäcke in en kulvert under banan. Gissningsvis kostar det en halv miljon kronor.  Och det blir i så fall klubben som får betala. 

– Om det skulle komma in en ansökan idag om att får lägga motocrossbanan på den plats den nu ligger, så skulle det bli tvärnej, säger Ronnie Nordström, biolog på miljökontoret. Men för tjugo år sedan, när tillståndet beviljades hade man uppenbarligen inte det perspektivet.

Problemet är att området består av slit, mycket finfördelade jordpartiklar. jordpartiklarna sköljs ner i den gren av Västbobäcken som passerar igenom motocrossstadion. En bit bort förenar sig grenen med bäckens huvudfåra och på den fortsatta vägen ner mot Ljungan lägger sig de fina jordpartiklarna som en filt över lekbottnarna och kväver all den som som fisken lagt.

– Det har blivit alldeles för kalt på området, säger Nordström. Så fort det blir regn eller högre vattenföring så sköljs silten med ner i bäckfåran.

Klubben har vidtagit åtgärder med trösklar i bäckfåran men det har inte hjälpt.

– Vi har funderat om älvfåran skulle kunna ledas om, men topografin är ogynnsam, säger Nordström.  Lösningen kanske blir att leda bäcken i en kulvert under motorstadion.

Det kostar väl sådär en halv miljon kanske. Frågan är vem som skall betala?

-Klubben säger Nordström. Miljökontoret har inga pengar för detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer