Motvind för vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

SOLLEFTEÅ Överklagande har följts på överklagande. Det är motigt för Statkrafts och SCA:s gigantiska vindkraftsplaner just nu. Frågan är om det blir några snurror alls.

Skogsjätten SCA och norska Statkrafts planerar att bygga 460 vindkraftverk i Sollefteå, Strömsunds, Bräcke och Ragunda kommuner. Projektet går lös på mellan 16 och 20 miljarder kronor.

Men planerna på att förvandla Västernorrlands och Jämtlands län till ett vindkraftens Klondyke är nu i fara.

SSVAB

Miljöprövningsdelegationen godkände planerna utan ändringar. Men samtliga tillstånd har sedan överklagats till miljödomstolen.

Samerna tycker att vindkraftsparkerna inkräktar på renskötseln. Två kommuner tycker att den starka så kallade hinderbelysning, med vitt sken, som skall finnas på byggnader över 150 meter, kommer att bli störande och ornitologerna är oroliga för kungsörnens väl och ve.

För att snabba på beslutsgången har Statkraft begärt ett verkställighetsförordnande, ett slags förhandsbesked för hur domstolen kommer att ställa sig i frågan. Därmed skulle byggnationerna kunna påbörjas innan själva huvudfrågan är avgjord.

Men även verkställighetsförordnandet kan överklagas, i första hand till miljödomstolen, i andra hand till miljööverdomstolen. Och frågan är om Statkraft och SCA vågar sätta igång innan all juridik är slutligen avgjord.

– Prisbilden ändras liksom valutakurserna, säger Bengt Vernmark, vd för Statkraft Vind i Sverige. Först om ett halvår kan det bli styrelsebeslut om att sätta igång. Frågan är hur lönsamheten ser ut då.

– Det är teoretiskt möjligt att projektet inte kan genomföras, men vi hoppas och tror naturligtvis på ett lyckosamt slut, säger han.

– De flesta problem som dykt upp tror jag nog går att lösa genom förhandlingar med de som klagat, säger Jakob Norström , projektledare på Statkraft. Svåraste nöten tycks vara att tillmötesgå samerna. Vi har ännu inte en fullständigt klar bild av deras invändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSVAB

Mer i ämnet