Multisjuke Per-Olof Persson, 86, ansåg sig inte vara pigg nog för att kunna bo hemma med hemtjänst – men sjukhuset hotade med polis om han inte accepterade att bli utskriven. Här med dottern Katarina Persson. Foto: Hans Lindblom SVT

Ansåg sig vara för sjuk för att skickas hem – hotades med polis

Uppdaterad
Publicerad

Per Olof Persson från Stöde i Medelpad var långt ifrån frisk och nyopererad då han slängdes ut från Sundsvalls sjukhus. Personalen hotade med att ringa polisen om han inte lämnade sjukhuset och vägrade även att uppvisa den medicinska bedömning som gjorts.

Se och hör Per-Olof och hans dotter Katarina här.

Per Olof Persson är multisjuk och genomgick nyligen en kranskärlsoperation. Under fredagen blev han utskriven från Sundsvalls sjukhus geriatrikavdelning, även fast han inte ansåg sig klara sig själv i hemmet.

Hotade med att ringa polis

Per Olof Persson uppger att han är mycket sjuk och knappt orkar ta sig själv ur sängen. En överläkare på Sundsvalls sjukhus gjorde ändå bedömningen att skriva ut honom. Då han inte ville lämna sjukhuset hotade sjukhusets personal med att ringa polisen.

– Att man kallar på polis för att ta handräckning åt sjuka människor, det låter lite overkligt, säger han.

”Mycket märkligt”

Dottern Katarina Persson har själv arbetat som distriktsjuksköterska under 33 år och är besviken på sjukhuspersonalens agerande.

– Det känns som att det här som hände var mycket märkligt. Jag har inte varit med om någon liknande situation vare sig i tjänst eller som anhörig, säger hon.

Nekad medicinsk bedömning

Enligt Katarina Persson ska den ansvarige överläkaren ha nekat hennes pappa att ta del av den medicinska bedömning som gjorts.

– Att man som överläkare kan vägra att tala om vilken medicinsk bedömning man har gjort känns surrealistiskt. Det var som att hon inte hade gjort någon, säger hon.

Skapar förtroendeunderskott

Det hela slutade med att utskrivningen inte verkställdes. Per-Olof Persson vårdas nu tills vidare på en annan avdelning på sjukhuset.

Karin Dunberg Smeds är tillförordnad länsverksamhetschef vid avdelningen och menar att det är sjukhuspersonalens skyldighet att alltid hålla god ton med sina patienter.

– Om patienten känner sig misstrodd så har vi skapat ett förtroendeunderskott. Man ska aldrig hota patienter överhuvudtaget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.