– Vi har stor vana vid att använda distansmötesteknik för att verka i hela landet, säger Erika Bergman, pressekreterare Specialpedagogiska skolmyndigheten. Foto: Specialpedagogiska skolmyndigheten

Välkomnar Skolverket till Härnösand

Publicerad

I motsats till Skolverket är Specialpedagogiska skolmyndigheten mycket positiv till utlokalisering av tjänster till Härnösand.

Lokaler och stor kunskap om kommunikation på distans finns, är vad myndigheten trycker på i remissvaret till regeringen.

Utredningen Ökad statlig närvaro i Härnösand har till uppgift att hitta statliga arbetstillfällen som kan utlokaliseras till kommunen. Nu är utredningen ute på remiss och Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, skriver i sitt remissvar att myndigheten mycket väl skulle kunna fungera som värd till Skolverket och andra myndigheter som föreslås utlokaliseras till Härnösand.

SPSM med huvudkontor i Härnösand, finns på cirka 20 platser i landet. De understryker att de har goda erfarenheter av att arbeta och kommunicera på distans.

– Vi har stor vana vid distansmötesteknik för att kunna finnas och verka i hela landet, säger Erika Bergman, presskreterare SPSM.

Snabb uppstart

Skolverket som idag inte har någon verksamhet ute i landet, är oroliga för utlokaliseringen av avdelningen som hanterar lärarlegitimationer som är utredarens förslag. Skolverket skriver i sitt remissvar att en sådan flytt skulle äventyra lärarförsörjningen.

SPSM har inte den farhågan.

– Vi menar att de olika verksamheterna kan dra nytta av varandra. Vi har lokaler och kunskap och det skulle inte kräva någon lång uppstartsprocess, säger Erika Bergman.

Detta är Specialpedagogiska skolmyndigheten

– Huvuduppgiften är att stötta alla skolformer från förskolor till skolor och vuxenutbildningar framförallt i hur man ger barn och unga med funktionsnedsättning en bra skolgång.

– Myndigheten driver tio specialskolor i hela landet. Bland annat Kristinaskolan i Härnösand och Manillaskolan i Stockholm.

– Huvudkontoret finns i Härnösand, men myndigheten finns representerad med kontor i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.