Mysteriet med Junselevargen

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev rikskändis efter att ha visat en sällsynt stark längtan mot norr. Nu är hon försvunnen, kvar finns bara spekulationer.

Eftersom hon ställt till med problem i renskötselområden har hon flyttats söderut fyra gånger. Det resulterade bara i lika många vandringar tillbaka. Men nu är såväl vargtiken som hennes sällskap spårlöst försvunna och i Junsele undrar man vad som hänt.

Spårlöst borta

SVT mittnytt är på plats i de trakter där spår efter junselevargen och den hanne som slagit följe med henne observerades sista gången. Det var i mitten av februari. Sedan dess är vargparet som uppslukade av jorden. Länsstyrelsen har sökt igenom hela reviret utan resultat och inga rapporter om vargdödade renar eller vargspår tyder på att vargarna finns någon annanstans.

– Vi vet inte var de är. Vi har spårat i bra spårförhållanden men hittade inga spår. Vi fortsätter att leta förutsättningslöst, säger Lars Wiklund Länsstyrelsen Västernorrland

”Det finns spekulationer”

Folk som vi träffar i Junsele funderar över vad som kan ha hänt.

– Det finns bara två saker som kan ha hänt, antingen är den skjuten eller också är den kvar, säger Ingemar Westerlund. Signe Berglund är inne på samma linje:
– Undra om dom tagit bort den, men vem som kan ha gjort det det är en annan fråga.
– Det finns spekulationer, men jag vet inte. Fråga någon annan. Margareta De Wahl

”Sjut gräv och tig”

Illegal jakt är enligt ledande vargforskare det största akuta hotet mot den svenska vargstammen. Nyligen slog förvaltningsrätten fast att det var rätt att besluta om skyddsjakt på tiken men just nu blir jakten inte av eftersom den aktuella perioden är över. En ny skyddsjaktansökan har lämnats in, men nu finns ingen varg att jaga.

Mittnytt: ”Skjut gräv och tig” är ett välkänt begrepp. Kan någon ha ledsnat på alltihop och tagit saken i egna händer?
– I det här läget har vi ingen misstanke, vi på Länsstyrelsen spekulerar inte vi måste ha fakta, säger Lars Wiklund Länsstyrelsen Västernorrland.

Om junseletiken är vid liv är chansen eller risken stor att hon är dräktig och då blir det betydligt fler vargar till sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssvargen

Mer i ämnet