Namnlistan överlämnas Foto: Per-Erik Ström, SVT

Här lämnas namninsamling till stöd för biskopen över

Uppdaterad
Publicerad

Den infekterade striden inom Härnösands stift fortsätter. På torsdagen fick stiftstyrelsen ta emot 187 namnunderskrifter till stöd för biskop Eva Nordung Byström.

SVT Västernorrland kunde i förra veckan berätta att det uppstått en djup konflikt på stiftskansliet i Härnösand. Det framkom att stiftsstyrelsen inte längre hade förtroende för biskop Eva Nordung Byström. Stiftsledningen har kopplat in en jurist för att avsluta hennes anställning. En mycket ovanlig åtgärd i kyrkans värld.

Svår konflikt

Enligt fackens skyddsombud har hela stiftsledningen haft en svår konflikt under flera år ”där alla ledningsfunktioner varit inblandade”. De fackliga organisationerna vände sig till Arbetsmiljöverket med en begäran om åtgärder eftersom man hyser en ”djup oro” för arbetsmiljön och situationen i stort. De menar att misstroendeförklaringen mot biskopen på ett ”allvarligt sätt ökat riskerna för ohälsa för medarbetarna”.

Striden i Härnösands stift

Uttalar stöd för biskopen

När bråket blev offentligt reagerade många inom kyrkan och namninsamlingar startades för att visa stöd för biskopen. På torsdagen lämnades 187 namn över till stiftstyrelsen. De har skrivit på för att markera att ”stiftsstyrelsen i Härnösands stift enligt kyrkoordningen inte äger rätt att besluta om att avsätta en vald biskop, liksom att präster och diakoner inte äger rätt att avsätta kyrkans förtroendevalda.”

Namnen har samlats in bland präster, diakoner och pensionerade präster. Enligt initiativtagarna till namninsamlingen utgör de som skrivit under en större delen av de prästvigda i länet.

Samtidigt pågår fler namninsamlingar till stöd för biskopen.

I klippet hör du motivet till namninsamlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet