Fler björnar får skjutas i länet för att ökningen av antalet björnar ska kunna stoppas. Foto: TT

Nästan dubbelt så många björnar får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet björnar som får skjutas i länet under årets jakt är 40 stycken. Fjolårets tilldelning var 22 björnar. Att det blir nästan dubbelt så många i år beror på att en inventering visat att det finns många fler björnar än man tidigare trott.

Anledningen till att tilldelningen i år blir så stor är att en spillningsinventering som genomfördes i länet under hösten 2015 visat att det finns många fler björnar än förväntat. Björnstammen i Västernorrland uppgår enligt inventeringen till cirka 350-360 individer, vilket är många fler än de 180-220 björnar som är målsättningen enligt förvaltningsplanen.

Jakt i två områden

Jakten pågår från 21 augusti till 15 oktober, men avslutas då de tilldelade björnarna är skjutna. Länet är uppdelat i två jaktvårdsområden. Det första är Ånge, Sundsvall, Timrå Härnösand och Kramfors kommun. Det andra är Örnsköldsvik och Sollefteå kommun. Högst 25 björnar får fällas i det andra jaktvårdsområdet från 21 augusti till 15 september. Efter 15 september utgör hela länet ett jaktområde för de björnar som eventuellt är kvar på tilldelningen.

Björnstammen begränsas

Strategin enligt länsstyrelsen i Västernorrland är att begränsa björnstammens tillväxt så att ökningen stoppas. Inför nästa år ska en mer långsiktig strategi tas fram för att nå länets förvaltningsmål.

Länsstyrelsen har också beslutat att tillåta jakt med åtel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.