Nätdroger blir allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

MITTNYTT Att köpa droger, eller ”kemikalier” som det kallas på nätet, blir allt vanligare vilket inte minst drabbar ungdomar.

De finns mitt ibland oss, drogerna. Bara några knapptryck bort, lätt att beställa på nätet, hemskickat med vanlig postorder. Anonymt och lätt att dölja för till exempel föräldrar. Vi träffar några ungdomar på stan, som känner igen bilden.

-Det går rykten hela tiden. Det kommer och går varje fest, säger David Abrahamsson.

Känner ni folk som provat?

-Jag umgås inte med dem, men jag vet vilka de är, säger Catrina Strandberg.

I fjol beslagtogs till exempel 300 000 fler narkotikaklassade tabletter i brev än året innan, enligt Tullverket. Polisen i Örnsköldsvik ser också en ökning av antalet knarkärenden.

-Vi har fler fall av ringa narkotikabrott, men även fler fall av narkotikainnehav, säger Pär Lindmark, som är polis i Örnsköldsvik.

När det gäller internetdroger blir det en katt- och råttalek. Leverantörerna ändrar en molekyl hit eller dit i preparaten. Då finns de inte längre på listan över narkotikaklassade medel, och blir lagliga. Men faktum kvarstår: de farliga kemikalierna säljs och brukas egentligen utan att någon har ordentlig koll på följderna.

-Man vet inte vad man köper. Man säger att det fungerar ungefär på det ena eller andra viset, men man vet ju inte vad missbruket ger för skador på lång sikt på kroppen, säger Pär Lindmark.

I Örnsköldsvik finns tre fältarbetare, som möter ungdomar i vardagen och varnar och samtalar bland annat om knark. Att prata om det är viktigt, och det behövs det fler vuxna som är med på noterna.

-De vuxna tror nog inte att det är så lättillgängligt. Det är nog många som inte är insatta, säger fältarbetaren Anette Nordström.

Hur skulle ni reagera om någon av era vänner provade knark?

-Det skulle vara väldigt dåligt och bortkastade pengar om man provar en gång. Skulle han fortsätta med det skulle jag försöka få honom att sluta. Det förstör ju livet, säger David Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.