1 500 personer arbetar för närvarande med utbyggnaden av Östrandsfabriken i Timrå

Östrandsprojektet: Fem företag bröt mot reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Byggarbetsplatser på fem platser i landet, bland annat Sundsvall, har fått oanmält besök av myndigheter som Polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket. Tjugofem personer har omhändertagits.

Totalt 32 arbetsplatser har kontrollerats i Sundsvall, Stockholm, Norrköping, Örebro och Göteborg. På några av orterna har även Ekobrottsmyndigheten, Migrationsverket och nationella samordningen mot människohandel på Länsstyrelsen i Stockholm deltagit. I norra Sverige riktades insatsen mot SCAs stora Östrandsprojekt och vid en stickprovskontroll hittades fem företag som brutit mot reglerna att registrera utländsk arbetskraft.

Östrandsprojektet granskat

Av 140 personer som kontrollerades var det sex som saknades i registret eller var registrerat på fel företag. Registreringen ska garantera att utländska arbetare har samma arbetsvillkor som sina svenska kollegor och från SCAs sida är man inte nöjda med resultatet.

Projektdirektören vid Östrand, Ingela Ekebro, betonar att man ställer krav på sina underleverantörer. För tillfället är 1 500 personer engagerade i utbyggnaden av Östrandsfabriken.

– Vi välkomnar kontrollen Det är inte bra om våra underleverantörer inte förmår hålla ordning på sina papper. Det är viktigt att man håller sig till de lagar och avtal som gäller i Sverige, säger projektdirektör Ingela Ekebro vid SCA.

Fusk i byggbranschen

Insatsen från Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen har främst riktat sig mot företag i byggbranschen. Det handlar om att komma åt arbetsgivare som skaffar sig konkurrensfördelar genom att bryta mot lagar och att fuska.

– Oseriösa arbetsgivare låter arbetstagare riskera hälsa och ibland sina liv för att vinna kontrakt. Så kan det inte fortsätta, säger Patrik Hemmingsson, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Kontrollerna har i fem fall lett till att 25 personer omhändertagits och på fem platser stoppades arbetet på grund av farlig arbetsmiljö. Dessutom har en förundersökning mot ekonomisk brottslighet inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.