Nazistens egna bilder. Här övar han med pistol och ljuddämpare. Foto: ur polisens förundersökning

Nazisten inför rätta i Sundsvall – misstänks ha planerat lönnmord

Publicerad

Idag inleddes rättegången mot den 48-årige Sundsvallsnazisten som misstänks för att ha förberett mord.

Sundsvalls tingsrätt har valt att höja säkerheten i samband med rättegången:

– Vi har rådgjort med polisen och kommer att höja säkerheten under de två dagar som rättegången pågår, säger lagman Robert Schött vid tingsrätten.

Våldsideologi

Orsaken är att den åtalade 48-åringen är aktiv nazist och betecknas som framträdande i Nordiska motståndsrörelsens näste 4 i södra Norrland. Enligt säkerhetspolisen har han varit drivande i arbetet att rekrytera nya medlemmar och planera organisationens aktiviteter.

Han har själv erkänt att han är nazist och medlem i Nordiska motståndsrörelsen vilket han varit i många är. NMR är en del av vit maktmiljön och dokumenterat våldsbejakande och extremistiskt.

Organisationen ser ”raskriget” och främlingsfientligheten som metoder att med våld ta över makten i samhället för att skapa ett nordiskt rike. Allt enligt säkerhetspolisen.

När polisen slog till hemma hos 48-åringen i våras hade hans namn dykt upp i en annan utredning. Polisen upptäckte då att han hade vapenlicens och hade beslutat att den skulle dras in.

Två journalister

Hans villa visade sig då vara rena vapengömman. Där fanns vapen, vapendelar, ammunition, kommunikationsutrustning och störsändare. Där fanns litteratur om hur man bygger vapen, dödar och utför sabotage. Där fanns också hemmabyggda rörvapen av en typ som påträffats hos NMR-medlemmar runt om i landet.

Det är ett dödligt vapen som polisen senare satte samman av fyra lösa delar som hittades och kunde avfyra på 20 sekunder. Laddat med en hagelpatron är det ett dödligt vapen. I villan fanns delar till flera rörvapen.

Hemma hos Sundsvallsnazisten fanns också datorer, mobiltelefoner och hårddiskar som polisen granskat och i en fil med namnet ”listan” fanns också en kartläggning av två journalister.

Planerade lönnmord

Under de två rättegångsdagarna kommer åklagarna att försöka övertyga rätten om att 48-åringen inte bara gjort sig skyldig till grova vapenbrott utan att han de facto förberedde mord.

Bland fynden i hans hus finns en väska för lönnmord som hämtad ur ett filmmanus. I den hemmabyggda portföljen finns det plats för en gömd pistol med ljuddämpare som diskret kan avfyras med en bygel från utsidan.

Själv förnekar 48-åringen alla anklagelser. Väskan menar han hade blivit bortglömd hemma hos honom. efter, just en filminspelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet