Foto: TT

Blidväder och vattenpölar – det här gäller när du blir nedstänkt

Uppdaterad
Publicerad

När vårfloden kommer och snön förvandlas till stora vattenpölar ökar risken att bli nedstänkt av bilar. Det alla inte vet är att det kan ge dryga böter.

Många bilister och fotgängare kanske inte vet att man kan göra sig skyldig till brott om man stänker ner den som promenerar längs vägen. Att köra så att fotgängarens kläder blir blöta och smutsiga kan betraktas som vårdslös körning och föraren riskerar bli skadeståndsskyldig. Hur högt skadeståndet blir beror på hur stor skadan är.

Bilförarens ansvar

För att händelsen ska betraktas som ett brott krävs att bilföraren varit medveten om vad hen har gjort. I klippet reder polisen Alexandra Bergström ut vad som gäller.

Trafikförordningen, 3 kap. 15 §

Ett fordons hastighet skall anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Föraren ska hålla tillräckligt låg hastighet vid väglag där det finns risk för att annan trafikant kan utsättas för smutsstänk.

Källa: Riksdagsförvaltningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.