Foto: Bjørn Sigurdsøn, TT

Nekades vaccin – förlorade sina fingrar och bägge benen

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar en vårdcentral i Härnösand för att ha nekat en man utan mjälte påfyllnad av vaccin mot pneumokockbakterier.

En man som fått sin mjälte bortopererad, och därför är mer känslig för infektioner, uppsökte i mitten av december 2016 en vårdcentral i Härnösand. Mannen ville ha påfyllnad av vaccin mot pneumokockbakterier. Läkaren på vårdcentralen ansåg dock att detta var onödigt och mannen nekades vaccin.

Svåra skador

Två månader senare, i februari 2017, insjuknade han i blodförgiftning orsakad av just pneumokockbakterier. Det orsakade svår septisk chock och organsvikt. Hans fingrar och båda underbenen fick amputeras, synnerven på vänster öga blev skadad och han fick stora hudskador med ärrbildningar på kroppen.

Vårdcentralen kritiseras

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar nu kritik mot vårdcentralen för att de inte gett mannen vaccin. De konstaterar också att vårdcentralen missat de senaste råden från Socialstyrelsen om vaccinering av mjältopererade. IVO menar att den behandlande läkaren borde ha konsulterat infektionsläkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer