Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De bjälkar av limträ som håller upp hallen klarar inte av belastningen när snömängder packas ojämnt på taket. Hallens placering gör att snön tynger huvudsakligen den ena sidan av hallen

Nordichallen – problembarnet i Sundsvall som inte klarar snö

Uppdaterad
Publicerad

I nästan ett år hölls en av Sundsvalls största idrottsanläggningar stängt.  Nordichallens konstruktion med s k limträbalkar i taket är för klen när snön packas ojämnt på taket.  I december 2014 togs beslutet att stänga hallen tillsvidare.

Kommunen motiverade stängningen med att man helt enkelt inte kunde garantera säkerheten i Nordichallen.  En besiktning visade på stora brister och det handlade framförallt om de rundade takbjälkarna i hallen som inte höll måttet.

Nya takplattor monterades och totalt beräknade Sundsvalls kommun att hela renoveringen skulle kosta 44 miljoner kronor.

Men själva grundkonstruktionen utgjorde fortfarande ett bekymmer:

– Takbågarna är inte i fullgott skick och vi måste förhindra att snö lägger sig på taket, sa Åsa Ulander, dåvarande ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I oktober 2015 var det dags för invigning efter renoveringsarbetet och mässor och idrottsevenemang kunde åter genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.