Foto: Erik Simander / TT

Norrlandskommuner betygssätts – bäst med hög lägstanivå

Uppdaterad
Publicerad

Norrländska tankesmedjan Framtidstanken har utvecklat en rankningsmetod för att belysa tillväxt- och utvecklingsmöjligheter i Norrland. Den kallas Norrank och presenterar de tio högst rankade kommunerna i Norrland. Luleå kom på första plats.

Tankesmedjan Framtidstanken har tagit fram Norrank för att belysa tillväxt och utvecklingsmöjligheter i Norrlands 54 kommuner. Det blir alltså en bredare genomlysning än Svenskt Näringslivs årliga rankning där man enbart tittar på företagsklimatet.

– Istället för att ha ett filter så tittar vi på tillvaron genom fjorton filter. Det är inte bara näringslivsfrågor utan även mjuka parametrar som utbildning och skola, hur går det för våra elever, trivs lärarna med sina jobb och så vidare, förklarar Jerker Sjödin, Framtidstanken.

Hög livskvalitet räknas

Livskvalité är en av faktorerna faktor. Där tar använder man sig av tidningen Fokus mätning som visar att Norrlandsorterna ligger i topp i Sverige.

– Det tycker jag är hoppingivande och intressant, menar Jerker Sjödin.

Föreningen Framtidstankens Jerker Sjödin presenterade den nya norrlandsrankingen. Foto: Barbro Sellin/SVT

”Dark horse” från Gävleborg

Några resultat överraskade.

– En plats som Krokom har ett brett näringsliv med små industrier som inte alls har med turistnäringen att göra. De har en bredd och de får betalt för de i Norrank, förklarar Jerker Sjödin.

Och att bästa skolkommunen i Norrland finns i lilla Ovanåker i Gävleborg.

– Också en sån där dark horse som seglat upp.

Luleå bäst

Den kommun som toppar listan alla kategorier, är alltså Luleå. Jerker Sjödin förklarar det med att Luleå har en hög lägstanivå.

– Det är det som Luleå vinner på. De är bra på lite av varje.

Här är tio i topp listan enligt Framtidstankens rankning Norrank. Foto: SVT design

Se hela rankningen här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.