Foto: Ur polisens förundersökning

Nu börjar rättegången om misstänkta barmhärtighetsdråpet i Nordingrå

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i Ångermanlands tingsrätt mot den 62-årige man från Nordingråtrakten som hjälpte sin svårt sjuka fru att ta en dödlig dos morfin. Mannen står åtalad för dråp men hävdar att injektionen skedde i samförstånd och enligt kvinnans eget önskemål.

Händelsen inträffade i början av mars i år. 62-åringens fru var svårt sjuk i ME, tidigare benämnt som kroniskt trötthetssyndrom och enligt polisens förundersökning hade paret planerat kvinnans död en längre tid. 62-åringen hade riggat en gastub med kväve till en mask och konstruerat en spak som gjorde att kvinnan själv kunde släppa på gasen.

Tillsammans med parets son och kvinnans bror som fanns på plats i bostaden hade 62-åringen tagit farväl av sin fru. Men utrustningen fungerade inte. För att slutföra det som var tänkt som ett självmord har mannen i förhör berättat att han på uppmaning av sin fru krossade tabletter innehållande morfin och oxycodone och skapade en lösning som han sedan fyllde i en injektionsspruta avsedd för hästar.

Efter 90 sekunder var kvinnan död

Det visade sig att kvinnan var för svag för att själv injicera substansen och fick hjälp av sin man med att spruta in morfinlösningen. Efter cirka 90 sekunder var kvinnan död och mannen kontaktade SOS alarm.

På plats fann polisen bland annat den uppriggade anläggningen med kvävgastuben, injektionssprutan samt två avskedsbrev skrivna på maskin, breven är dock inte undertecknade. Det ska även finnas en film som visar det första självmordsförsöket men inte när kvinnan får den dödliga injektionen.

I dag inleds rättegången

I dag inleds rättegången i Ångermanlands tingsrätt och åklagaren Stina Sjöqvist konstaterar att åklagarsidan och försvaret är förhållandevis överens om händelseutvecklingen.

– Det är inte så mycket vi är oense om, rent gärningsmässigt, frågan är hur straffvärt det här ska vara, säger hon.

Hur sjuk var kvinnan?

62-åringen är åtalad för dråp och i förhör har han sagt att han förmodligen begått ett brott men att han samtidigt inte anser att det är ett brott att hjälpa frun att avsluta sitt liv.

– Det rör sig inte om medhjälp till självmord utan om ett aktivt handlande, har Stina Sjöqvist tidigare sagt.

Hon tror att rättegången till stor del kommer att handla om hur sjuk kvinnan var.

– Blir det mera straffvärt om man är nära döden eller inte, frågar hon sig.

SVT har även sökt 62-åringens försvarare.

ME/CFS  klassas som en neurologisk sjukdom av WHO. Förkortningen ME står för myalgisk encefalomyelit och CFS för chronic fatigue syndrome, tidigare kallad kroniskt trötthetssyndrom.

Kännetecken: långvarig utmattning med svåra funktionsnedsättningar.

I Sverige finns mellan 10 000-40 000 fall.

Symtomen är bland annat:

  • Funktionellt fysiskt och mentalt bortfall med långvarig utmattning
  • Försämring efter ansträngning i mer än 24 timmar
  • Sömnproblem
  • Smärta i muskler och leder
  • Huvudvärk
  • Påverkan på minne och koncentration
  • Minskad stresstålighet
  • Hjärtklappning
  • Magbesvär

Funktionsnedsättningen varierar mellan patienterna. Cirka en fjärdedel blir bundna till sina hem eller sängliggande. Sjukdomen räknas som kronisk då endast få återfår sin tidigare funktionsförmåga.

Källa: Hjärnfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet