Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Johansson, Indal och Erik Lidin från Liden är medlemmar i det lokala råd som samverkar med kommunen för att hitta obebodda husen. – Vi hoppas på en mer levande landsbygd, säger Christina Johansson. Foto: SVT

Jakt på ödehus i Holm och Liden: ”Efterfrågan bara ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan är stor, men tillgången på hus är liten. Därför har en jakt på obebodda hus dragit igång i västra delen av Sundsvalls kommun. Det görs i samverkan mellan kommunen och ett lokalt råd där personer från Holm, Liden och Indal finns med. Obebodda hus kan få nya ägare – och därmed skapa en inflyttning.

De kallas prioriterade områden inom Sundsvall; Indal, Liden och Holm, orter i de västra delarna av kommunen. Ytmässigt utgör området en dryg tredjedel av Sundsvalls kommun, men befolkningsmässigt är det mer glest.

Förhoppningen är att få de här delarna att växa genom att möta en ökad efterfrågan för hus och gårdar. 

I ett nystartat projekt inventeras därför nu beståndet av obebodda hus som kan få nya ägare, en jakt som sker med ljus, lykta, lokala affischer och annonser.

– Efterfrågan kommer troligen bara öka, inte minst när kommunen förväntas kunna växa med tusentals invånare, säger landsbygdsutvecklaren Marianne Leek på kommunens webbsida, och hon syftar på effekterna av den kinesiska etableringen i Torsboda.

I klippet möter ni två av de aktiva i det lokala rådet; Erik Lidin från Liden och Christina Johansson från Indal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.