Nu börjar brandmännen pusta ut – men faran inte över

Publicerad

Hårt arbete har gett resultat. Efter en intensiv vecka för länets räddningstjänster uppges brandläget i Västernorrland nu vara stabilt men faran är inte över. Vid Möckelsjöberget norr om Härnösand rapporteras om uppblossande bränder.

Fortfarande pågår ett 20-tal bränder runt om i Sverige. Hittills har 25 000 hektar skogsmark eldhärjats vilket är långt mycket mer än under den stora branden i Västmanland 2014.

”Tuff vecka”

I Västernorrland kulminerade antalet brandlarm i slutet på förra veckan och även om inte faran är över så pustas det nu ut på länets brandstationer. Nu återstår eftersläckning och bevakning av de stora brandplatserna. Vid det avstämningsmöte som länsstyrelsen höll med räddningstjänsterna på måndagseftermiddagen konstaterades att läget stabiliserats.

– Vi har folk kvar ute i skogen för att bevaka att det inte blossar upp på nytt men just nu känns det rätt bra. Det har varit en tuff vecka, säger Leif Wikström, styrkeledare vid räddningstjänsten i Höga kusten – Ådalen.

Från Möckelsjöberget rapporteras samtidigt om uppblossande bränder med öppna lågor. Där jobbar räddningstjänsten fortfarande med kraftfulla insatser och där kommer också den helikopter som kommit till länet från Litauen att vattenbomba under tisdagen.

Statsministerbesök

Den största brandplatsen i Brattsjö utanför Örnsköldsvik besöktes på måndagen av statsminister Stefan Löfvén där han tog upp beredskapsfrågan.

– När det börjar mattas av ska vi göra analyser och se vad som vi behöver göra, men det är helt klart att vi måste höja vår beredskap, vi kommer få se mer av extremväder, säger Stefan Löfven.

Faran inte över

Det eldhärjade området i Brattsjö uppgår till cirka 1 000 hektar och där liksom i Älgberget utanför Kramfors och Möckelsjöberget utanför Härnösand har nu markägarna börjat se över skadorna. Räddningstjänsten och frivilliga eftersläcker och bevakar.

– Markägarna ska veta att samhället att samhället finns, sa Löfvén under sitt besök i Brattsjö.

Fortfarande är faran för nya bränder stor. Enligt SMHI blir det höga temperaturer under den kommande veckan och i länet råder eldsningsförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västernorrland 2018

Mer i ämnet