Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Myndigheterna i Västernorrland skärper restriktionerna och vill nu se munskydd i alla offentliga miljöer. Hör smittskyddsläkare Hans Boman i klippet! Foto: Erik Simander, TT

Nu rekommenderas munskydd i offentliga miljöer

Uppdaterad
Publicerad

I alla offentliga miljöer och i kollektivtrafiken rekommenderas munskydd, även reserestriktioner införs från 12 april. Beslutet är fattat av länsstyrelsen och smittskyddsläkaren i Västernorrland.

Skälet är den stora smittspridningen i länet och belastningen på sjukhusen.

– Smittspridningstakten av coronaviruset i Västernorrland är en av de högsta i landet. Vi har sett en ökning på 25 procent eller mer de senaste veckorna. Vi inför därför nu dessa rekommendationer för att försöka bromsa spridningen av viruset, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Den nya rekommendationen omfattar också reserestriktioner. Från 12 april ska inga onödiga resor göras, uppmanar myndigheterna.

Med offentliga miljöer menar man allt från butiker, frisersalonger och andra typer av serviceställen. Beslut om munskydd på arbetsplatser och i skolan fattar skolhuvudmännen och arbetsgivare själva.

Belastad sjukvård


– Sjukvården kan inte ta hand om för många svårt sjuka samtidigt och det är allas ansvar att hjälpa till att hålla nere smittspridningen. Det är lika viktigt som tidigare att alla fortsätter följa Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd. Våra regionala tillägg är ett komplement för att ytterligare bromsa smittan, säger Hans Boman.

Rekommendationerna gäller fram till 9 maj, men kan komma att förlängas.

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet