Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter ett år står ungdomshemmet Vemyras nya avdelning klar. Hör enhetschefen Fredrik Andersson berätta mer i klippet. Foto: SVT

Ny avdelning på SiS Vemyra i Sollefteå invigd: ”Finns flickor i kö”

Uppdaterad
Publicerad

Under ett år har statens instutionsstyrelse, SiS, ungdomshem Vemyra i Sollefteå renoverats och under måndagen öppnades den nya avdelningen ”Utsikten”.

Redan under samma eftermiddag ska de första placerade flickorna flytta in.

Avdelningen ”Utsikten” är så pass oanvänd att man nästan kan känna doften av målarfärg. Målet med avdelningen, enligt enhetschefen Fredrik Andersson, är att den ska kännas som ett hem. Varje rum är inrett med mjukdjur och mönstrade sängkläder – och TV-apparater bakom plexiglas med tillhörande fastskruvade fjärrkontroller.

– På äldre SiS finns inte TV-apparater på varje rum utan bara i samlingsrummen. Vi tycker att det är bra att man har en egen på rummet så att man har möjlighet att dra sig tillbaka om man behöver lugna sig eller vill vara ifred, säger Fredrik Andersson.

En del saker är dock sig likt. Än står rökkurerna kvar på gården, även om det nu inte är tillåtet att röka på området och de höga stängslen tronar uppåt.

Kapacitet att ta in nio flickor

Den nya avdelningen ”Utsikten” har kapacitet att ta in nio placerade, men i första hand kommer sju flickor att bo i de nya lokalerna. Totalt finns 18 platser på ungdomshemmet Vemyra, fördelat på tre avdelningar.

Det finns ingen undre åldersgräns på flickorna som kan placeras med lagen särskilda bestämmelser om vård av unga, även kallat LVU. däremot en övre – max 16 år.

I klippet: Hör enhetschefen Fredrik Andersson berätta om den nya avdelningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.