Ny högskola för 135 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har börjat förbereda en universitetsflytt från Härnösand till Sundsvall. Kommunen har erbjudit sig att bygga en ny lärarhögskola på Grönborgs i Sundsvall för 135 miljoner.

Mittuniversitetet utreder just nu framtiden för sin verksamhet i Härnösand. Bakgrunden är att Mittuniversitetet behöver spara 50 miljoner kronor och bland förslagen finns en nedläggning av Härnösand.

”Känslig fråga”

Mittuniversitetet

Mittuniversitetets utredare, förre rektorn Gunnar Svedberg har tittat på fyra olika alternativ som alla berör Härnösands som campusort. Förra vecka meddelade universitetsledningen att det återstår två alternativ varav det ena är att verksamheten i Härnösand i stort bibehålls som idag. Det andra alternativet är att Mittuniversitetet avvecklar verksamheten och flyttar till Sundsvall och i begränsad omfattning till Östersund.

Frågan är känslig. I potten finns 180 jobb, 1700 studenter, en lärarhögskola och en rad utbildningar inom humaniora. Enligt utredningen skulle en flytt till Sundsvall innebära miljonbesparingar, slutsatser som redan lett till protester från Härnösands kommun. Kommunledningen i Härnösand har bland annat änvisat till den långa tradition av högre utbildning som finns i kommunen sedan 1842.

Nu står det dessutom klart att det sedan en tid tillbaka förts konkreta diskussioner om hur en flytt från Härnösand till Sundsvall skulle kunna genomföras rent praktiskt. Mittnytt kan berätta att Sundsvalls kommun och universitetet träffades redan i juli för att titta på lämpliga lokaler. Parterna har fortsatt diskussionerna under hösten och i förra veckan kom förslaget från Sundsvalls kommun.

Nytt på Grönborgs

Konkret innebär förslaget att kommunen flyttar ut från delar av Grönborgs där socialtjänsten idag huserar. Befintliga fastigheter byggs på med två våningar och på det sättet kan universitetet flytta in på 10 000 kvadratmeter.

– Jag kan förstå att reaktionen från Härnösand blir negativ, men samtidigt fick vi en förfrågan från Sundsvalls kommun som vi anser det vara viktigt att besvara. Det är ändå Mittuniversitetet som avgör vad som är bäst för deras organisation, säger kommundirektören i Sundsvall, Stefan Söderlund.

Totalhyran blir omkring 13 miljoner vilket är 4.7 miljoner lägre än den hyra universitetet idag betalar i Härnösand.

Universitetsstyrelsen har sagt att lokalkostnaderna inte ska överstiga 12 procent av universitetets budget vilket innebär ett sparbehov på fem miljoner kronor. Det hyresbud Sundsvalls kommun lagt för de nya universitetslokalerna på Grönborgs motsvarar nästan exakt det sparbehovet.

Också avveckling kostar

Avvecklingen i Härnösand beräknas kosta fyra till sex miljoner men då rör det sig om en engångskostnad.

Enligt rektor Anders Söderholm har lokalutredningen varit en del av Mittuniversitetets utredning om framtida lokalisering. Alternativet att flytta verksamheten från Härnösand till Sundsvall förutsätter att det finns lämpliga lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittuniversitetet

Mer i ämnet