Oron växer i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Mittuniversitetet ska spara 50 miljoner fram till år 2015 och den här veckan ska universitetsstyrelsen ta ställning till två olika alternativ när det gäller verksamheten i Härnösand. Antingen behålla det mesta av verksamheten eller flytta stora delar till Sundsvall och nu växer oron.

Det är den före detta rektorn Gunnar Svedberg som gjort utredningen om Mittuniversitetets sparmöjligheter och det som fått många i Härnösand att reagera är naturligtvis alternativet att flytta det mesta av verksamheten till Sundsvall.

– När man flyttar en utbildning blir det nästan som att man lägger ned den och så ska man bygga upp den igen och ibland går det bra men inte alltid, konstaterar universitetslektorn Magnus Oskarsson som tycker att Mittuniversitet ska vara rädd om verksamheten i Härnösand.

Mittuniversitetet

Många läser på distans

Merparten av studenterna i Härnösand läser på distans och besöker bara studieorten i omgångar, trots det tror många att en flytt av verksamheten till Sundsvall skulle vara negativt.

– Jag tror att utbildningen skulle bli sämre, säger studenten Emma Backman som menar att det faktum att utbildningen finns i just Härnösand höjer kvaliteten.

Dyrare hyror

Det andra alternativet, att behålla merparten av verksamheten i Härnösand och att förstärka lärarutbildningen, skulle vara ett lyft för staden men i nuläget tycks oron för en flytt överväga. Ingen vi träffar ser någon fördel med att flytta till Sundsvall. 

– Det är inte så lätt att bara flytta en verksamhet, om vi tittar historiskt har saker som man flyttat från Härnösand till Sundsvall inte överlevt, säger Janet Harling, universitetsadjunkt. 

– Inte mycket tyder på att det skulle bli billigare, menar Magnus Oskarsson och pekar bland annat på den låga hyresnivån i Härnösand jämfört med i Sundsvall.

Möjligheter att spara

Men rektorn på Mittuniversitetet ser möjligheter att spara vilket alternativ man än väljer.

-  Dels spar man in en del på att ha färre campusorter men vad det betyder i pengar har väldigt grova uppfattningar, vi tror att de här två alternativen innebär årliga besparingar på mellan fem och tio miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittuniversitetet

Mer i ämnet