Ny köpare har visat intresse för Östavall sågen Foto: Barbro Sellin/SVT

Fiskarheden och Profura gör nytt försök att få köpa Östavalls sågverk

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till Norra Skogs ledning vädjar Fiskarheden och investmentbolaget Profura att få ta över sågverket i Östavall, Ånge.
– Vi har varit aktiva och velat förvärva Östavallssågen tillsammans med Fiskarheden under lång tid, säger Bernt Ivarsson, ägare Profuragruppen.

Det är det privata investmentbolaget Profuragruppen i Göteborg som via sin advokat Mårten Hulterström skrivit direkt till Norra Skogs styrelseordförande Torgny Hardelius och VD Per Lärkeby.

I klartext skriver Profura att de är intresserade av att köpa sågverket i Östavall och driva det vidare med bevarande av arbetstillfällena.

– Vi har ingenting emot att driva företag i glesbygd, vi vill ha en levande bygd så låt oss ta hand om det här, säger Bernt Ivarsson till SVT.

Har räddat flera sågverk

Profura anser sig kunna återskapa förutsättningar för ekonomiskt lönsam verksamhet på orten. Det har man gjort förut nämligen. För elva år sedan köpte Profura nedlägningshotade sågverket Balungstrand och vände en nedåtgående trend. Samma sak skriver företagsgruppen hände i Värmland då de tog över nedläggningshotade sågverket Bäckebron för drygt ett år sedan.

Men Profura inser att det är bråttom och erbjuder sig förhandlingar om förvärv redan i nästa vecka.

Tidigare den här veckan meddelade Norra Skog att sågverket i Östavall ska styckas upp och säljas till utländska aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östavallssågen

Mer i ämnet