Hur ska en insekt egentligen anpassa sig? Kristin Lindström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, belyser problematiken för djurlivet i klippet. Foto: Robert Nilsson/SVT

Ny klimatrapport – arter riskerar att försvinna i Västernorrland när temperaturen stiger

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport framtagen på uppdrag av länsstyrelsen i Västernorrland kommer temperaturen att stiga i länet och arter som är beroende av ett tjockt vintertäcke riskerar att försvinna.

– Specialiserade arter som har specifika livsmiljöer kommer ha det svårare, säger Kristin Lindström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Skogsharen är en art som kommer få det tuffare när vinterdagarna blir färre samtidigt som vissa arter, mestadels så kallade ”generalister”, kommer gynnas av ett varmare klimat. Den hotade jättepraktbaggen är ett exempel som kommer ha större chans att överleva i ett varmare klimat.

Även fisken i våra vatten kommer påverkas enligt rapporten, som tagits fram av forskare vid Göteborgs universitet. Kallvattensarter som röding och lake kommer minska och varmvattensarter som gös, mört och sutare förutspås få en ökad spridning till länet, till följd av högre vattentemperaturer.

2,5 grader på 20 år

Enligt rapporten kommer temperaturen att vara 2,5 grader varmare år 2040 och 5 grader varmare 2100 i Västernorrland.

Anledningen till att rapporten tagits fram är enligt länsstyrelsen att ”Få bättre kunskap om vilka konsekvenser som kan uppstå, och vilka anpassningsåtgärder som kan vara aktuella för att mildra eventuella negativa effekter av ett förändrat klimat”.

I videon berättar naturvårdshandläggaren Kristin Lindström bland annat om svårigheterna för specifika arter att klara en mild vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.