Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Elfving och Märta Engelbrekts jobbar som barnmorskor på Sundsvalls BB. Hör vilka positiva effekter den omedelbara närheten får för mamman och barnet Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Ny metod på Sundsvalls BB – nyfödda via kejsarsnitt får komma direkt till mamman

Uppdaterad
Publicerad

BB på Sundsvalls sjukhus har börjat jobba på ett nytt sätt med födslar som genomförs med kejsarsnitt, framförallt planerade ingrepp. Det kallas för ”Noll separation” och innebär att det nyförlösta barnet ska få komma direkt till mamman – separationen ska blir så kort som möjlig.

För barnet och mamman innebär det en rad fördelar att snabbt ligga hud mot hud; det gynnar amningen och reglerar det nyfödda barnets kroppstemperatur och blodsockernivå.

Pågående projekt på avdelningen

– Det finns många fördelar med det här och vi tycker att det fungerar jättebra, säger Märta Engelbrekts, barnmorska på BB i Sundsvall.

– Vi har ett pågående projekt här där vi ska jobba för just minskad separation mellan barn och mamma, berättar hennes kollega Magdalena Elfving.

Nära kontakt stimulerar hormoner

Fördelarna för barnet är alltså flera, men metoden har även positiv inverkan på mamman – den omedelbara hudkontakten med barnet stimulerar produktionen av hormonet oxytocin hos mamman, som har både en smärtstillande och lugnande inverkan. Det hjälper även livmodern att dra ihop sig.

– Det här har prövats på andra sjukhus i landet – nu har det kommit till BB i Sundsvall. Är det framtidens sätt att jobba?

– Ja, absolut, det tycker vi, säger Märta Engelberts och Magdalena Elfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.