Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Podmes reporter och utdrag från podden om Swishlistan i Sundsvall. ”Filip” är ett fingerat namn och rösten är inlånad. Foto: SVT

Utpekade på Swishlistan i Sundsvall: ”Jag vågade inte gå ut” – berättar i ny podd

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hölls den första rättegången av fem mot personer på den så kallade Swishlistan som åtalats misstänkta för narkotikabrott.

Om en vecka släpps också podden ”Swishlistan som skakade Sundsvall”, där bland andra två av personerna på listan berättar om tiden som följde efter det att listan blev offentlig.

På listan finns namn på hundratals privatpersoner, de flesta från Sundsvallsområdet, som gjort swishinbetalningar till en 28-årig man som dömts för grovt narkotikabrott i det stora gängmålet i Sundsvall.

Det är journalisten Robin Jonsson och producenten Hannah Engberg som producerat minidokumentären för Podme.

Swishlistan i Sundsvall

– Vår utgångspunkt var att Sundsvall var en stad där många känner varandra och som plötsligt hamnar i en situation där vissa hängs ut och andra dömer. Utan att någon rättegång eller misstanke mot dem från åklagare förts fram, säger Robin Jonsson till SVT.

Vissa hängs ut

I två avsnitt träffar de poliser, åklagare, lagmän, journalister som bevakat det hela – och inte minst två av de personer som fanns med på listan. De sistnämnda intervjuas anonymt.

I podden träder bland flera ”Filip” fram anonymt. Han berättar om känslorna som uppstår när han inser att hans namn finns med på den lista som blivit offentlig i samband med att förundersökningen i det stora gängmålet i Sundsvall förra året lämnades in till tingsrätten.

Samma namn

När listan sprids blixtsnabbt via nätet dras det snabbt slutsatser att alla personer som gjort inbetalningar till 28-åringen i och med detta är knarkköpare.

– Det är ju många som har berättat. En person blev misstänkliggjord för att någon annan med samma namn fanns med på listan, säger Robin Jonsson.

Den åtalade ska få förklara

Varför listan publicerades är en komplicerad fråga. Enligt åklagaren är det rutin att lägga fram namn på potentiella köpare för att den åtalade ska kunna få en chans att förklara transaktionerna.

I klippet ovan berättar Robin Jonsson mer om podden, som publiceras med start 21 mars. Där kan du även höra delar av den.

Onsdagens rättegång mot en man i 30-årsåldern som figurerat på swishlistan är den första och blir alltså ett pilotfall. Mannen nekar till narkotikabrott. Domen i målet kommer den 22 mars.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du veta mer om Swishlistan? Här hör du historien på en minut. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet