Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Henrik Wallin förklarar i klippet att det inte fanns någon dold agenda bakom att swishlistan blev offentlig. Foto: Hans Lindblom/SVT

Åklagaren förvånad över uppmärksamheten: ”Det fanns ingen hemlig agenda kring Swishlistan i Sundsvall”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Henrik Wallin är förvånad över att den så kallade swishlistan i Sundsvall fick sådant genomslag.

– Jag behövde lägga fram bevisningen mot den narkotikabrottsmisstänkte 28-åringen på det sättet. Vi har ingen dold agenda bakom det, säger han.

I podden ”Swishlistan som skakade Sundsvall” ställs frågan om hur Swishlistan kunde bli offentlig och hur de som fanns med på listan drabbades.

Framför allt ställs frågan hur polis, Sundsvalls kommun och enskilda politiker kunde använda Swishlistan och de namn som finns på den som ett slagträ för en egen agenda.

Swishlistan i Sundsvall

”Inga konstigheter”

Kammaråklagare Henrik Wallin anser sig ha följt rutinerna när han lämnade in förundersökningen i det stora gängmålet – inklusive Swishlistan – i Sundsvall i slutet av förra sommaren.

I den aktuella delen gällde det misstankar mot en 28-åring för att ha tagit emot betalningar för knarkförsäljning via Swish. Telefonnumren till personerna på listan var maskerade men inte namnen:

– Det är inga konstigheter. För att den åtalade ska kunna försvara sig måste han ju veta vem som swishat pengar till honom, säger Henrik Wallin.

”Inte misstänkt för brott”

Men han är kritisk också – mot bland annat polisen som i flera fall kommenterat listan och uttalat sig kring de som finns med på ett sätt som kan uppfattas som att de misstänks för brott.

Hör vad polisen sa när Swishlistan blev offentlig.

– Det räcker inte med att finnas med på listan för att vara misstänkt. Det krävs kompletterande utredningar också, säger Henrik Wallin.

Han är inte den som lett förundersökningarna kring några av personerna på Swishlistan. De har gjorts separat av kollegan Dennis Jernberg på åklagarkammaren i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet