Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En inre frid och en lyckokänsla” – hör Anita, Sture och Christer berätta om vad skidåkningen ger dem. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ny rapport lyfter nyttan med idrottsanläggningar – satsningar ger fyrfalt tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skidförbundet, SLAO och Friluftsfrämjandet har tittat närmare på vad det betyder att ha en alpin- eller längdanläggning på orten.

I två rapporter slår man fast att tillgången till skidanläggningar främjar både folkhälsan och samhällsnyttan, framför allt anläggningar som har tillgång till konstsnö.

När skidsäsongen börjar allt senare på året, och tar slut tidigare, spelar det stor roll om skidanläggningarna kan tillverka konstsnö, visar rapporten som bland annat Friluftsfrämjandet och svenska skidförbundet tagit fram. Det har även Hägglunds SK som sköter skidspåren i den kommunala idrottsanläggningen Skyttis i Örnsköldsvik

– Det är många som rör sig här och uppskattar spåren. När vi har sprutat snö tidigt på vintern så står de i kö och vill åka, säger Urban Edlund från Hägglunds SK.

Ger tillbaka flera gånger

Varje satsad krona ger dessutom nästan fyra kronor tillbaka i mervärden som bättre folkhälsa och då framför allt bland motionärer i medelåldern och äldre. Fysisk aktivitet i den åldern minskar nämligen risken att drabbas av bland annat typ II diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och viss typ av cancer samtidigt som det förbättrar immunförsvaret, sömn och välbefinnande.

– Det är väldigt viktigt. Jag mår aldrig så bra som när jag är ute och åker skidor, säger Anita Lindblad.

Hör skidmotionärerna Anita, Sture och Christer berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.